Wednesday, January 26, 2022
Home Business Tι θα «φέρει» το τρίτο τρίμηνο του 2020

Tι θα «φέρει» το τρίτο τρίμηνο του 2020

H πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι το 2ο τρίμηνο κατεγράφη ύφεση-ρεκόρ 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για ύφεση στα επίπεδα του 8% το σύνολο του έτους. Το γεγονός όμως ότι τα σημερινά στοιχεία είναι εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να τροποποιηθούν στο μέλλον, ανάλογα με την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού δείχνουν ότι ο Ιούλιος, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, ήταν δύσκολος. Ωστόσο, τον Αύγουστο τα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν να κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεδομένης της κατάστασης και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Επίσης, αύξηση καταγράφεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει χερσαία πρόσβαση, αλλά και σε νησιά κοντά σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Όσον αφορά την πορεία των εσόδων, πτώση καταγράφεται σε κλάδους που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα, ενώ μικρότερες είναι οι επιπτώσεις στα προάστια. Από την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επίσης άνοδος παρατηρείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και σε ορισμένους τομείς της εστίασης όπως οι υπηρεσίες delivery.

Ιδιαίτερα σημαντικές αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα «έρθει» το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων:

  • Την πιθανή συνέχιση μείωσης φόρων που έχουν παροδικό χαρακτήρα, π.χ. η μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και σερβιριζόμενα ροφήματα όπως καφές και αναψυκτικά.
  • Τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ύψους 1,4 δισ. ευρώ φέτος.
  • Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία.
  • Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις της Ελλάδος με τη Γαλλία και άλλες χώρες, με σχετικό κονδύλι να εγγράφεται στο φετινό προϋπολογισμό.

Σε  κάθε περίπτωση, βασικό ρόλο για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μόνιμες μειώσεις φόρων, ιδιαίτερα από το 2021, θα «παίξει» ο χρόνος που θα τελειώσει η υγειονομική κρίση.

naftemporiki.gr

- Advertisment -

Most Popular

Εντοπισμός νεκρού δελφινιού

Ένα δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό, απογευματινές ώρες χθες, στην παραλία ''ΣΚΑΛΑΣ ΣΥΚΑΜΝΙΑΣ'' ν. Λέσβου. Από τον Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για...

Διακομιδές ασθενών

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών: -66χρονου, από τον λιμένα ν. Καλύμνου...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Πάτρα

Στη σύλληψη ενός 49χρονου αλλοδαπού προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πατρών. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας -...

Τραυματισμός ναυτικού στην Καβάλα

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, από μέλος πληρώματος του Ε/Γ -Ο/Γ πλοίου “AQUA BLUE" Ν.Π. 12393, για τον τραυματισμό 60χρονου ημεδαπού...

Recent Comments