Wednesday, March 22, 2023
Home Economy Πέντε ερωτήματα για την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Πέντε ερωτήματα για την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της, ωστόσο μοιάζει να αυξάνεται η πίεση για να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που εστιάζει σε πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

 
1. Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ;
Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έκανε επίσης βουτιά. Τα ως τώρα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια πιθανή ενέργεια από τη μεριά της ΕΚΤ, αλλά ο αδύναμος πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ τροφοδοτούν προσδοκίες ότι θα πρέπει αυτή να αυξήσει τις αγορές ομολόγων – πιθανόν τον Δεκέμβριο.

2. Τι θα γίνει με το ευρώ που ανατιμάται πολύ;

Το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο επίπεδο των 1,20 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και έχει ανατιμηθεί 4% από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Ο δείκτης της σταθμισμένης με το εμπόριο ισοτιμίας του ευρώ, που δημοσιεύει η ΕΚΤ και παρακολουθείται ευρύτατα, κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα έξι ετών, ενισχύοντας την καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά οποιαδήποτε δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ταχεία άνοδο του ευρώ.


3. Θα εξαντλήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων;
Η ενίσχυση του ευρώ και ο αρνητικός πληθωρισμός θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλήρως η δύναμη πυρός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Οι απόψεις στο εσωτερικό της Τράπεζας διίστανται προς το παρόν, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
 

4. Πως αξιολογεί η ΕΚΤ τις οικονομικές προοπτικές;

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ αναμένονται την Πέμπτη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες.

 
5. Θα επηρεάσει την ΕΚΤ η αλλαγή στρατηγικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ;
Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μία σημαντική μεταβολή στην πολιτική της. Στόχος της πλέον θα είναι ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο στο 2%, επιτρέποντας στις τιμές να αυξάνονται περισσότερο κατά διαστήματα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της επανεξέταση για αλλαγή της πολιτικής της.

Πηγή: liberal.gr

- Advertisment -

Most Popular

Πενθεί το Κερατσίνι…

Πέθανε ο  τέως Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος  Κερατσινίου, Νίκος Βρεττάκος. Ο Νίκος Βρεττάκος το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δυστυχώς, δεν μπόρεσε...

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ. ...

Εδραιώνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν χθες κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής...

Ρεκόρ εξαμήνου από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, κατέγραψε...

Recent Comments