Tuesday, July 16, 2024
Home Economy Χρ. Σταϊκούρας: "Πάγια πολιτική η κοινωνική προστασία της πρώτης κατοικίας"

Χρ. Σταϊκούρας: “Πάγια πολιτική η κοινωνική προστασία της πρώτης κατοικίας”

Ως μία πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, θεσμοθετεί η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας που εισάγεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. 

Xθες, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε την προστασία που παρέχει συνολικά το νομοσχέδιο στους οφειλέτες και στην πρώτη κατοικία, παραθέτοντας έξι σημεία:

Το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μόνιμο, δεν έχει διάρκεια και δεν έχει προθεσμία λήξης. “Η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται, πλέον, ως μία πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών”, είπε ο υπουργός Οικονομικών. 

Παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Θεσμοθετείται, πλέον, εξωδικαστικός μηχανισμός με αποπληρωμή έως 240 δόσεις για χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές δανείων και εφορία. Έτσι, παρέχεται μια ευνοϊκή μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συνεπώς, ο οφειλέτης εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως και 20 χρόνια, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του – όχι μόνο την πρώτη κατοικία του – και προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς το μισθό, τη σύνταξη και εν γένει όλα τα εισοδήματα. 

Παρέχεται κρατική επιδότηση της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη. Έτσι δίνεται βοήθεια στον οφειλέτη να ανταπεξέλθει στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσει ολόκληρη την περιουσία του. 

Προβλέπεται η πλήρης διαγραφή όλων των χρεών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δηλαδή, που έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία ή το χρέος τους είναι μη βιώσιμο. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή χρεών κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας. 

Ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικού φορέα (πρόκειται για το τελευταίο στάδιο, αφού θα έχουν προηγηθεί οι προβλέψεις της Πολιτείας για τη βοήθεια της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών πριν). 

Ο ιδιωτικός φορέας θα λειτουργεί με τις προδιαγραφές του νόμου, θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και στη συνέχεια θα υποχρεούται να του τη μισθώνει. Το κράτος θα στηρίζει έμπρακτα τους αδύναμους πολίτες, επιδοτώντας το ενοίκιο με το  επίδομα ενοικίου που ισχύει, ενώ προβλέπεται ότι ο φορέας θα επανα-πωλήσει το ακίνητο εφόσον το νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά εντός 12 ετών. 

Η διαγραφή όλων των οφειλών επέρχεται σε ένα έτος μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, εφόσον ο οφειλέτης απώλεσε περιουσία και σε 3 χρόνια αν δεν απώλεσε. 

Τα παραπάνω έξι σημεία του νομοσχεδίου αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας  για τους οφειλέτες. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται, όπως γίνονταν πριν αλλά και μέσα στην κρίση. Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα είναι να γίνονται πλειστηριασμοί εκεί που πραγματικά υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Για πρώτη φορά επιβράβευση των συνεπών

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας θεσπίστηκε πρόσφατα η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών μέσω του Προγράμματος “Γέφυρα”, όπου επιδοτούνται τα δάνεια πρώτης κατοικίας όλων των κορονόπληκτων δανειοληπτών (επιδότηση από 90% της μηνιαίας δόσης των δανείων με υποθήκη /προσημείωση στην πρώτη κατοικία των συνεπών δανειοληπτών). 

Στο νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται και η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας των συνεπών δανειοληπτών αρκεί να αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Επιπρόσθετα, οι συνεπείς οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να διευθετήσουν τα χρέη τους σε έως 240 δόσεις εφόσον αποδείξουν ότι έχουν υποστεί σημαντική μείωση της ικανότητας αποπληρωμής τους που ξεπερνά το 20%. 

Οι τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο δεν επιδεινώνεται η θέση των δανειοληπτών και τόνισε ότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ρυθμίζουν διμερώς δάνεια, έχοντας κάνει από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020 ρυθμίσεις σε 252.529 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 12,33 δις. ευρώ. 

Ο Υπ.Οικ. έδωσε ενδεικτικά τρία παραδείγματα ρυθμίσεων σε απλούς πολίτες και συγκεκριμένα:

α) Δανειολήπτης, ιδιωτικός υπάλληλος, με στεγαστικό δάνειο 17 ετών για την αγορά της πρώτης του κατοικίας στα Χανιά. Το δάνειο ήταν 160.000 ευρώ με δόση 1.000 ευρώ. Ρύθμισε με “κούρεμα” 30.000 ευρώ και διάρκεια 25 έτη, προσαρμόζοντας το δάνειο στα 130.000 ευρώ και τη δόση στα 490 ευρώ. Έκτοτε ο δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του δανείου του, κανονικά.

β) Δανειολήπτης που διατηρεί μικρομεσαία επιχείρηση στη Λάρισα. Έχει επιχειρηματικό δάνειο αξίας 100.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών και δόση 1.213 ευρώ. Ρύθμισε με αύξηση διάρκειας κατά 15 έτη, μείωση επιτοκίου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και δόσεις στα 554 ευρώ. Έκτοτε ο δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του κανονικά. 

γ) Αγρότης, με στεγαστικό δάνειο 15 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας στη Νάξο. Το δάνειο 100.000, είχε καταγγελθεί και είχε δόση 598 ευρώ. Έγινε ρύθμιση με “κούρεμα” 25.000 ευρώ, διάρκεια 25 έτη, το δάνειο προσαρμόστηκε στα 75.000 ευρώ και η δόση έπεσε στα 282 ευρώ. Έκτοτε ο δανειολήπτης εξοφλεί τις δόσεις του δανείου του κανονικά.

“Γίνονται ρυθμίσεις και σε απλούς πολίτες και σε φτωχά νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Πρέπει να γίνουν περισσότερες και πρέπει το τραπεζικό σύστημα να βοηθήσει περισσότερο και προς αυτήν την κατεύθυνση και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας είπε μέχρι σήμερα από “ΤΕΠΙΧ ΙΙ”, από εγγυοδοτικό μηχανισμό μέσω τραπεζικού συστήματος και από “επιστρεπτέα προκαταβολή”, έχουν “πέσει” στην πραγματική οικονομία, 7 δις. ευρώ και η προσδοκία είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, φέτος, να “πέσουν” στην πραγματική οικονομία άλλα 4 δις. ευρώ. Ήδη, από την “επιστρεπτέα προκαταβολή”, όπως είπε ο Υπ.Οικ., πάνω από 600 εκατ. ευρώ “έπεσαν” στην πραγματική οικονομία στο διάστημα από 15 μέχρι 19 Οκτωβρίου.

kathimerini.gr

- Advertisment -

Most Popular

Πενθεί το Κερατσίνι…

Πέθανε ο  τέως Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος  Κερατσινίου, Νίκος Βρεττάκος. Ο Νίκος Βρεττάκος το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δυστυχώς, δεν μπόρεσε...

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ. ...

Εδραιώνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν χθες κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής...

Ρεκόρ εξαμήνου από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, κατέγραψε...

Recent Comments