Friday, May 20, 2022
Home Uncategorized Τ. Θεοδωρικάκος: "Με πανελλήνιες εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια"

Τ. Θεοδωρικάκος: “Με πανελλήνιες εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια”

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4735/2020, που αφορούσε μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές ότι ο νόμος δεν επιφέρει καμία αλλαγή για τα παιδιά των ομογενών, σημειώνοντας ότι η εξ αίματος απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας παραμένει αδιάσειστη.

«Ο νόμος αυτός αφορά τη διαδικασία, με την οποία πολιτογραφούνται ως Έλληνες αλλοδαποί, αλλογενείς. Συνεπώς, ο νόμος αυτός δεν αφορά κατά τίποτα τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών… τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών είναι Έλληνες, είναι ελληνόπουλα. Αυτό δεν μπαίνει σε συζήτηση. Το μόνο που χρειάζεται για να εγγραφούν και να έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι οι γονείς τους να δηλώσουν τη γέννηση των παιδιών στο Ειδικό Ληξιαρχείο, για να τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Αυτό θέλω να είναι απολύτως σαφές, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ανησυχία, ή ερωτηματικό».

Ο λόγος για την αλλαγή του συστήματος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις και η διαφθορά.

«Όταν, πριν από 16 μήνες, ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, βρήκα μία εικόνα όπου εκκρεμούσαν πάνω από 35.000 αιτήσεις ανθρώπων να γίνουν Έλληνες και η δυνατότητα που έχει ως τώρα το ελληνικό κράτος είναι μέσα από επιτροπές που συνεδριάζουν δυο φορές την εβδομάδα να αξιολογήσει την περίπτωση… 4.000 αιτήματα το χρόνο… δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό, ούτε αντικειμενικό… καθώς υπάρχουν και φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακές σχέσεις γύρω από αυτήν ιστορία…»

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή Πανελληνίων Εξετάσεων εξαιρουμένων όσων αλλοδαπών και αλλογενών είναι άνω των 62 ετών.

«Θα γίνονται πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες οι αλλοδαποί, αλλογενείς, θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τους ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς και αυτές είναι οι προϋποθέσεις ότι πραγματικά θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά στα παιδιά αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως όσα παιδιά έχουν μετάσχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες.

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας και σύμπνοιας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «κορώνες».

- Advertisment -

Most Popular

Εντοπισμοί νεκρών θαλάσσιων χελωνών

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους ''ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ'', εντοπίστηκε νεκρή, στην παραλία “ΚΑΜΑΡΙ” ν. Μαγνησίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου...

Διακομιδές ασθενών

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: -70χρονης, από τον...

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε τηλεφωνικά για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με...

Recent Comments