Monday, September 26, 2022
Home Shipping «Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά από Π.Εμφιετζόγλου για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ

«Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά από Π.Εμφιετζόγλου για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ

Ταμείο με στόχο την άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού  συγκροτεί το νεοσυσταθείς φορέας με τίτλο: «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ».

Πρόκειται για μια προσπάθεια με εμπνευστή τον ευπατρίδη πρόεδρο του ομίλου εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ο οποίος πρόσφατα είχε αποστείλει και επιστολή στη Βουλή  καλώντας τους 300 σε μια  νέα πανεθνική προσπάθεια για την χρηματοδότηση νέων φρεγατών για τον ελληνικό πολεμικό Στόλο.

Ο Π.Εμφιετζόγλου, μέτα από την επιστολή που έστειλε, δεν έμεινε στα λόγια: Έσπευσε να δημιουργήσει τον φορέα που θα ξεκινήσει την συγκέντρωση των χρημάτων για να μπορέσει να αγοραστεί η πρώτη φρεγάτα για το ΠΝ.

Τις κρίσιμες αυτές ώρες που η Τουρκία προχωρά ανέξοδα στην καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και δημιουργεί de facto καταστάσεις κλοπής της ελληνικής δικαιοδοσίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Π.Εμφιετζόγλου, καλεί τους Ελληνες πολίτες και ειδικά τους οικονομικά επιφανείς, να κινητοποιηθούν για την στήριξη του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του φορέα οικονομικής ενίσχυσης του ελληνικού Στόλου «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ» οι τρεις βασικοί στόχοι της ίδρυσής του είναι:

«Α. Η ενημέρωση, ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλου του Ελληνισμού, των  μελών  του  και  της  κοινωνίας γενικότερα, ώστε να συμβάλλουν, όσον δύνανται, στη δημιουργία Ταμείου, για την αγορά Υπερσύγχρονης Φρεγάτας ώστε να την δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας.

Επιπλέον στην συντήρηση, επισκευή, μεταλλαγή, εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων στην αγορασθείσα Φρεγάτα, μεταγενέστερα.

Β. Η  ανάπτυξη  δραστηριοτήτων  μη  κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, προς υποστήριξη  και  ενίσχυση  της  δημιουργίας  κραταιού  πολεμικού  στόλου.

Γ.  Η  δημιουργία  ενός « Ταμείου  του  Ελληνικού  Στόλου», δια  των  εισφορών, και  δωρεών  των  μελών  και  φίλων  του  σωματείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου  να  συγκεντρωθούν  χρήματα  για  την  αγορά  εξοπλισμού  του  Πολεμικού  Ναυτικού  της  χώρας.»

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία στους καιρούς που ζούμε, της αδιαφορίας απέναντι σε οτιδήποτε εθνικό, συνιστά ταυτόχρονα και μια πρόκληση για τον ελληνισμό γενικότερα, αφού απευθύνεται και σε Έλληνες του εξωτερικού, για να αποδειχθεί ότι αυτός ο τόπος έχει ακόμη αστείρευτες δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, αρκεί να υπάρχει κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή.

Η ονομασία «Αβέρωφ ΙΙ» παραπέμπει βέβαια στην αγορά του πρώτου σκάφους του θωρηκτού «Αβέρωφ»  το 1911, με το κόστος τη αγοράς του να καλύπτεται κατά ένα 20% από την δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» το 1899, 8.000.000 χρυσές δρχ. για τη ναυπήγηση ενός νέου πολεμικού πλοίου, με τη συνολική δαπάνη αγοράς του θωρηκτού να ανέρχεται στα 23.650.000 χρυσές δρχ.

Έτσι το όνειρο της αγοράς μιας φρεγάτας από τις δωρεές των Ελλήνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ίσως γίνει πραγματικότητα και το σκάφος αυτό δικαίως θα πρέπει να λάβει το όνομα «Αβέρωφ ΙΙ».

Εκτός όμως από την αγορά του σκάφους καθ΄αυτού, το σημαντικότερο όφελος για την πατρίδα από το εγχείρημα αυτό, θα είναι ότι οι Έλληνες εάν ενωθούν και στρατευόμουν σε ένα κοινό εθνικό σκοπό, μπορούν να τον πετύχουν.  

defencenet.gr

- Advertisment -

Most Popular

Πενθεί το Κερατσίνι…

Πέθανε ο  τέως Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος  Κερατσινίου, Νίκος Βρεττάκος. Ο Νίκος Βρεττάκος το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δυστυχώς, δεν μπόρεσε...

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ. ...

Εδραιώνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν χθες κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής...

Ρεκόρ εξαμήνου από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων

Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, κατέγραψε...

Recent Comments