Thursday, May 19, 2022
Home Politics Αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας

Αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»:

Ο προγραμματισμός της μάχης για την ευημερία

 • Θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω και προσωπικά τη σημασία του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid – 19, που όπως γνωρίζετε ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας και το ρόλο του στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι, αλλά και την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
 • Είμαι ωστόσο εδώ και για έναν ακόμα απολογισμότης μάχης με την πανδημία, που τώρα όμως γίνεται προγραμματισμός της μάχης για την ευημερία. Γιατί καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, μπορούμε πια να το πούμε, ότι από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Και χωρίς, σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται ότι πια βαδίζουμε προς την υπέρβασή του. Και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας.

Στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών

 • Θυμίζω, ότι (το ψηφιακό πιστοποιητικό) πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, συναντώντας αρχικά την έντονη δυσπιστία των εταίρων μας.
 • Θέλω να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα:
  • Ήμασταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και τότε είχαμε δεχθεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση. Πλην όμως τα αποτελέσματα από τα self-test είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
  • Ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας.
  • Ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που πρώτη και πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην τεράστια οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Και το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο οριστικοποιήθηκε σε μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο.
 • Φαίνεται, λοιπόν, η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίεςΚαι αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά συνολικά την τεράστια πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού μέσα από το gov.gr. Πιστεύω ότι πετύχαμε σε μήνες πράγματα τα οποία ενδεχομένως να χρειαζόντουσαν χρόνια για να γίνουν.

1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα

 • Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει γρήγορα, χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας, τα κρούσματα μειώνονται, προστατεύουμε πρωτίστως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και σήμερα αυτοί οι σχετικά περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων, άμα δείτε τη διάμεση ηλικία αφορούν πρωτίστως πολύ νέους συμπολίτες μας οι οποίοι προφανώς ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι κατά κανόνα είναι και ασυμπτωματικοί, εξ ου και η μεγάλη σημασία των self test για να εντοπίζουμε ακριβώς αυτά τα κρούσματα.
  • Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία».
 • Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, την τεχνολογία από τη μία με το χαμόγελο από την άλλη, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά πιστεύω και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση «Ελευθερία».

Σαφής προτεραιότητα η δημόσια υγεία

 • Υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού.
  • Ο μαζικός εμβολιασμός των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού.
  • Και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη του κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας.
  • Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό.
 • Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικήςΚαι η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα

 • Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσειςΑναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.
 • Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.
 • Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα.

Αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας

 • Κλείνω κωδικοποιώντας τα τρία στοιχεία στα οποία θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες.
  • Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία.
  • Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι.
  • Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας. Η Ελλάδα:
   • Θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   • Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
   • Είναι έτοιμη να υποβάλλει από τους πρώτους το σχέδιο της για το επόμενο ΕΣΠΑ.
 • Ταυτόχρονα η πορεία της απολιγνιτοποίησηςτο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, το συνολικό πλαίσιο δράσεων το οποίο έχουμε αναλάβει, η συζήτηση η οποία ξεκινά άμεσα για τον επόμενο κλιματικό νόμο δείχνουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Και οι νέες επενδύσεις δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας για πολλές καλές νέες δουλειές ενώ οι 1.162 πλέον ψηφιακές συναλλαγές, του κράτους με τον πολίτη, φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του.
 • Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μαςΑρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας.
- Advertisment -

Most Popular

Εντοπισμοί νεκρών θαλάσσιων χελωνών

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους ''ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ'', εντοπίστηκε νεκρή, στην παραλία “ΚΑΜΑΡΙ” ν. Μαγνησίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου...

Διακομιδές ασθενών

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: -70χρονης, από τον...

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε τηλεφωνικά για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με...

Recent Comments