Tuesday, November 30, 2021
Home Newsfeed Το ιστορικό μας Κερατσίνι !

Το ιστορικό μας Κερατσίνι !

Από ότι έχει σωθεί από την πολύ παλιά εποχή ο τόπος αυτός – η περιοχή του Κερατσινίου – κατοικήθηκε από μερικούς ψαράδες κοντά στα ακρογιάλια του κόλπου του Κερατσινίου και στα ψηλώματα, στις ράχες των λόφων, βοσκοί και γεωργοί!

Κύριοι ιδιοκτήτες ήταν Οθωμανοί, Αρβανίτες και κλήρος και από κοντά Έλληνες κοτσαμπάσηδες!

Για πάρα πολλά χρόνια αυτή ήταν η εικόνα σ’ αυτή τη περιοχή!

Το 1824 υπάρχουν μάντρες για ζωντανά και αρκετές κατοικίες. Σε μια από αυτές βρήκε άρρωστος αποκούμπη ο Καραϊσκάκης όταν άρχισε να καθαρίζει τον τόπο από τους Τούρκους που ταμπουρεμένοι στα διάφορα υψώματα έκοβαν τον δρόμο του για την Αθήνα. Απο εδώ βγήκε και η ονομασία της ευρύτερης περιοχής: Ταμπούρια !

Όταν έσκαβαν για να φτιάξουν τη σημερινή Λ. Σαλαμίνας στο ύψος του Ρομάντζου, βρέθηκαν αρκετοί σκαλισμένοι σε μαλακιά πέτρα τάφοι. Τετοια πέτρα έβγαζαν τα λατομεία της περιοχής της Χαραυγής απέναντι από τη Ψητάλεια!

Και περνούν τα χρόνια και φτάνουν άποικοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αγοράζουν οικόπεδα, κτίζουν και ο τόπος παίρνει ζωή!
Εκείνο όμως που σημάδεψε την ανάπτυξη του Κερατσινίου είναι οι πρόσφυγες του 1922!

Χιλιάδες από τους ξεσπιτομένους μικρασιάτες βρήκαν αποκούμπη εδώ!

Άλλοι σε παραπήγματα και άλλοι,οι τυχερότεροι, σε σπίτια που έκτιζαν με τη βοήθεια του κράτους!

Ακόμα το 1939 κτίσανε σπίτια τα λεγόμενα προσφυγικά.Το κτίσιμο συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο!

Στην Ευγένεια τα διόροφα, στην Αμφιάλη τα 16 στη Λεωφόρο Π. Τσαλδάρη! Πάνω στη Ελευθερίου Βενιζέλου με δάνεια κτίστηκαν τα διώροφα!

Παράγκες υπήρχαν ως το 1941 γύρω από τον Άγιο Παντελεήμονα που έφταναν περίπου έως την Κιδονίων τότε, Σαλαμίνος σήμερα. Επίσης στα ανατολικά της Ανάστασης που ξαφνικά ένα βράδυ πήραν φωτιά και στην περιφέρεια ανατολικά της ΑΓΕΤ!

Επίσης ένα ξύλινο παράπηγμα σχολείο υπήρχε απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο καταργήθηκε όταν έκτισαν το 3ο Γυμνάσιο επί της Ζάππα και Σμύρνης!

Το κέντρο της πόλης ήταν μαζεμένο από την σημερινή Δημαρχία έως της γραμμές του τραίνου που σήμερα έχει καταργηθεί!
Στις δύο πλευρές του δρόμου, ουζάδικα, λουκουματζίδικα, στραγαλάδικα, ζαχαροπλαστεία!
Μπαλοματίδες σε διάφορες τρύπες μαγαζιά, εξυπηρετούσαν τον κόσμο!

Γενικά μέχρι το 1950 μεγάλα κομμάτια της περιοχής ήταν μεγάλες αλάνες και στην Αμφιάλη χωράφια που όργωναν και έσπερναν σανό για τα ζώα.!

Προς τη μεριά του Αϊ Μηνά υπήρχε το μεγάλο κτήμα που το έλεγαν του # Παπά οι ελιές #. Στο κέντρο της Αμφιάλης υπήρχε ένα άλλο μεγάλο κτήμα, αυτό ήταν το εργοστάσιο που κατασκεύαζε δυναμίτη και άλλα εκρηκτικά. Από κει και πάνω ως τον Κοκκινόβραχο ήταν χωράφια που στις άκρες ήταν φυτεμένα συκιές, αμυγδαλιές και χαρουπιές!

Ο πόλεμος κάνει την εμφάνιση του!

Το 1940 οι αρσενικοί κάτοικοι της πόλης από 20 χρονών έως τα 40 χάνονται!

Ντύθηκαν στο χακί και πήραν το δρόμο για τα σύνορα με την Αλβανία! Γνωστό το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, γνωστά τα κατορθώματα και η ανδρεία του Ελληνικού στρατού εκεί στις βουνοκορφές των Αλβανικών βουνών,γνωστό και το τέλος με τη συμφωνία Τσολάκογλου!
Με την κατάρευση του μετώπου όσοι από αυτούς ήταν ζωντανοί γύρισαν.!Γύρισαν σε μια πόλη φάντασμα!
Όλα τα αγαθά είχαν χαθεί,ο θάνατος από την πείνα έχει κάνει την εμφάνιση του!

Από το 1950 έρχεται νέο κύμα # αποίκων # απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και δεν μένει πια σπιθαμή ελεύθερη από εκείνους τους χώρους που προαναφέρω!

Η ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά και της Νομαρχίας την περίοδο εκείνη ήταν μεγάλη που δεν ενδιαφέρθηκε με την βοήθεια του κράτους να απαλλοτρίωση μερικά τέτοια χωράφια για κατοπινά σχολεία, ελεύθερους χώρους, παιδικές χαρές και πάρκα!

Αρχείο: Μιχάλης Μάλλης!
Επιμέλεια: Κανέλλα Μάλλη

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιόχωρας Χανίων

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες χθες, ημιβυθισμένο ιστιοφόρο σκάφος σε κίνδυνο, στη θαλάσσια περιοχή 30 ν.μ. νοτιοδυτικά λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων. Υπο τον συντονισμό...

Διακομιδές ασθενών (22.11)

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής...

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του...

Γ. Πλακιωτάκης: Υλοποιούμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος

Στην σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά (ΕΟΕΠ), του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αναφέρθηκε ο...

Recent Comments