Tuesday, January 25, 2022
Home Newsfeed Μπούρος: "Διεκδικούμε την ανάπτυξη του δικηγορικού κλάδου εις όφελος όλων"

Μπούρος: “Διεκδικούμε την ανάπτυξη του δικηγορικού κλάδου εις όφελος όλων”

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Σωτήριος Μπούρος, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την υποψηφιότητα και το όραμά του.

Ο κ. Μπούρος μίλησε ανοιχτά στο My Thalatta για τα προβλήματα του κλάδου της δικηγορίας στην εποχή μας, το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ ανέφερε πως δεν θεωρεί “άσχημη” την κομματική ταυτότητα κανενός δικηγόρου, αλλά την κομματική εξάρτηση!

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Μπούρου στο MyThalattanews.com:

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο σας; Μπορούν να επιλυθούν και πως;

H άσκηση της δικηγορίας στους χαλεπούς καιρούς του σήμερα είναι δύσκολη και προβληματική. Οι δικηγόροι αντιμετωπίζονται από την πολιτεία, κυρίως με νομοθετήματα που ψηφίζονται και τους αφορούν, όχι σαν συλλειτουργοί της δικαιοσύνης αλλά σαν έμποροι. Και ενώ παρέχουν υπηρεσίες και δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα εν τούτοις υποχρεούνται στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, υποχρεώνονται να καταχωρίσουν την δραστηριότητά τους στο ΓΕΜΗ, έχουν χάσει πολύ μεγάλο κομμάτι της δικηγορικής ύλης το οποίο έχει μεταφερθεί σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους σε βάρος της ασφάλειας των συναλλαγών, ενώ πλήττονται τόσο από τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας.

Περισσότερο μαστίζονται από τις συνέπειες αυτές οι νέοι δικηγόροι αλλά και εκείνοι που βρίσκονται χρόνια στο επάγγελμα. Τα γραφεία των μαχόμενων δικηγόρων όλο και λιγοστεύουν ενώ όλο και περισσότεροι δικηγόροι υπαλληλοποιούνται και μάλιστα με δυσμενείς επαγγελματικούς όρους. Η ανακούφιση των μαχόμενων δικηγόρων θα προέλθει με την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών και με την φροντίδα της πολιτείας που θα πρέπει να νομοθετήσει με γνώμονα την άρση των αρνητικών αυτών επιπτώσεων, καταργώντας τις διατάξεις για την υπερφορολόγησή των δικηγόρων και προβλέποντας τρόπους για την αποκατάσταση της ισορροπίας στους κόλπους του δικηγορικού σώματος σε σχέση με την δίκαιη κατανομή της δικηγορικής ύλης και την παροχή δυνατοτήτων και προοπτικών για την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος.

Με ποιους τρόπους κατά την άποψή σας πρέπει να διεκδικούν οι δικηγόροι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους?

Για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων του κλάδου δεν υπάρχουν συνταγές. Οι τρόποι της συνδικαλιστικής δράσης, εξαρτώνται κάθε φορά από τις περιστάσεις τη συγκυρία αλλά και την αναγκαιότητα ικανοποίησης των συγκεκριμένων διεκδικήσεων. Είναι βέβαια πάντοτε αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών και διεργασιών εντός των εκλεγμένων συνδικαλιστικών Οργάνων των δικηγόρων που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε.

Ωστόσο όταν μακροχρόνιοι αγώνες για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του κλάδου δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι αυτονόητο ότι οι δράσεις πρέπει να είναι πιο δυναμικές αλλά κυρίως μαζικές, για να είναι αποτελεσματικές. Οι συνδικαλιστικές μάχες πρέπει να δίνονται «μέχρις εσχάτων» γιατί οι μόνες μάχες που δεν κερδίζονται ποτέ είναι αυτές που δεν έχουν δοθεί. Ως επικεφαλής της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Δ.Σ.Π. θα διεκδικήσω με δυναμισμό και επιμονή να συμβάλλουμε θετικά στην αναπροσαρμογή του δικηγορικού επαγγέλματος στις νέες συνθήκες του 21ου αιώνα. Η διεκδίκηση αιτημάτων του κλάδου μας είτε διαπνέεται από «συντηρητισμό» είτε αναλώνεται σε μακροχρόνιες και αναποτελεσματικές απεργίες. Όλοι μας πρέπει να διεκδικούμε ανάπτυξη του δικηγορικού κλάδου εις όφελος όλων.

Ο αντίπαλος δεν είναι «ο μεγαλοδικηγόρος», «οι νομικές εταιρείες», η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, αλλά οι πολιτικές, από όπου και αν προέρχονται, που δεν παρέχουν ίσες ευκαιρίες στην άσκηση του επαγγέλματός μας σε όλους τους συναδέλφους και όσοι φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τον κλάδο μας για να χειραγωγήσουν την κοινωνία.

Η ένταξη των υποψηφίων των συνδυασμών σε κομματικούς χώρους είναι κατά τη γνώμη σας αρνητική σε σχέση με την συνδικαλιστική τους δράση?

Όπως κάθε πολίτης έτσι και κάθε δικηγόρος σε όλους τους συνδυασμούς έχει και διατηρεί τις πολιτικές του πεποιθήσεις και αυτό δεν αποτελεί « στίγμα» αλλά υπεύθυνη στάση και «θέση». Πρόβλημα θα δημιουργούσε όχι η ένταξη αλλά η εξάρτηση από κομματικούς χώρους. Εμείς πιστεύουμε στον ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό και αυτό κάνουμε πράξη. Αλλωστε ακόμη και όσοι επικαλούνται και διακηρύττουν την «ανεξαρτησία» δεν «κλειδώνουν στο συρτάρι» την πολιτική τους τοποθέτηση για να κατέβουν στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου. Η όποια δε πολιτική τοποθέτηση των συμβούλων του ΔΣΠ δεν εμποδίζει την κοινή συνδικαλιστική δράση σε επίπεδο κοινών θέσεων και την διεκδίκηση κοινών αιτημάτων απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

H δράση του δικηγορικού συλλόγου πρέπει να έχει κοινωνικές αναφορές?

Οι δικηγόροι είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου τόσο της πόλης όσο και της χώρας γενικότερα. Ετσι οι προσπάθειές μας πρέπει να στοχεύουν στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών όταν αυτά παραβιάζονται. Με δεδομένη την πολύπλοκη νομοθεσία, η ισότητα των πολιτών οι οποίοι αγνούν το νομικό πλαίσιο θα ήταν κενό γράμμα αν δεν υπήρχε η βοήθεια του νομικού συμπαραστάτη, του Δικηγόρου, ο οποίος επιτυγχάνει να εξισώσει τους εκ των πραγμάτων άνισους μεταξύ τους πολίτες, που είναι ακόμη πιο άνισοι και αισθάνονται ανίσχυροι απέναντι στην κάθε μορφή εξουσίας.

Σημαντικός είναι ο ρόλος μας στην απονομή της Δικαιοσύνης και σημαντική και η αποστολή των Δικηγορικών συλλόγων στις δημοκρατικές και σύγχρονες κοινωνίες. Ο Δικηγόρος είναι ο φυσικός υπερασπιστής των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων αλλά και της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης η οποία δεν είναι υπόθεση μόνο των δικαστικών λειτουργών. Η δράση λοιπόν των δικηγορικών συλλόγων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κοινωνική αναφορά.

- Advertisment -

Most Popular

Εντοπισμός νεκρού δελφινιού

Ένα δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό, απογευματινές ώρες χθες, στην παραλία ''ΣΚΑΛΑΣ ΣΥΚΑΜΝΙΑΣ'' ν. Λέσβου. Από τον Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για...

Διακομιδές ασθενών

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών: -66χρονου, από τον λιμένα ν. Καλύμνου...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Πάτρα

Στη σύλληψη ενός 49χρονου αλλοδαπού προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πατρών. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας -...

Τραυματισμός ναυτικού στην Καβάλα

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, από μέλος πληρώματος του Ε/Γ -Ο/Γ πλοίου “AQUA BLUE" Ν.Π. 12393, για τον τραυματισμό 60χρονου ημεδαπού...

Recent Comments