Friday, May 20, 2022
Home Politics Δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης

Δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης- παραμένει επιβαρυμένη και το Ε.Σ.Υ. εξακολουθεί να δέχεται αυξημένη πίεση.

 • Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης  κάθε περιοχής, τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και με την συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό θνητότητα. Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο ένας στους δέκα  που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι πλήρως εμβολιασμένος.  Και από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
 • Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες  νοσηλείες  σε σχέση με πέρυσι που είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό, ιδίως  απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
 • Με αυτά τα δεδομένα, δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, όσο και για την 3η δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 ετών και πάνω, αλλά και για όλο τον πληθυσμό, όπως επεσήμανα και πριν. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε την μέριμνα για εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους.
 • Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη. Στο πλαίσιο αυτό:
  • Στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας σήμερα βρίσκονται 1.277 κλίνες Μ.Ε.Θ. σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019.
  • Επίσης, όπως έγινε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, έτσι και τώρα, η Κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την νοσηλεία  non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών. Ήδη, 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία Covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 απλές κλίνες για non Covid περιστατικά, ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση, το σύνολο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του Ε.Σ.Υ..
  • Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους στην κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ..
 • Παράλληλα, βρίσκονται στη διάθεση της χώρας μας, μετά από την έγκριση από τον ΕΜΑ, μονοκλωνικά φάρμακα που θα χορηγηθούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα όπως οι ειδικοί εγκρίνουν από το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 12/11 εγκρίθηκαν και 12/11 η χώρα μας είχε στη διάθεσή της 2.000 τέτοιου είδους φάρμακα. Κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι οι συνθήκες επιβάλλουν, για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον κορονοϊό. Η στρατηγική μας είναι δυναμική και πλήρως ανταποκρινόμενη στα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.
- Advertisment -

Most Popular

Εντοπισμοί νεκρών θαλάσσιων χελωνών

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους ''ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ'', εντοπίστηκε νεκρή, στην παραλία “ΚΑΜΑΡΙ” ν. Μαγνησίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου...

Διακομιδές ασθενών

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: -70χρονης, από τον...

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε τηλεφωνικά για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με...

Recent Comments